Kamień w czajniku to dość niepożądane, a jednak stosunkowo często występujące zjawisko. Tym razem pokażemy kilka prostych sposobów na to, jak usuwać kamień z czajnika w domowych warunkach.
Kamień w czajniku powstaje przez zbyt twardą wodę w kranach. Na skutek jej podgrzewania, tworzy się osad z wapnia, który następnie zostaje we wnętrzu czajnika. Gdy ten osad wysycha, we wnętrzu pojawia się charakterystyczny, biały nalot.
Usuwanie kamienia to nie tylko czystsza woda, ale i potencjalnie dłuższy żywot naszego urządzenia, naprawdę warto!
Jak to mówią, lepiej zapobiegać niż leczyć. Niestety tutaj wiele zależy nie tylko od nas, ale i od jakości wody w naszym kranie. Jeżeli ta jest zbyt twarda i powoduje powstawanie kamienia, możemy ewentualnie spróbować ją zmiękczyć, poprzez stosowanie specjalnych filtrów lub dzbanków filtrujących.
Na rynku istnieją różnego rodzaju substancje przeznaczone do odkamieniania czajników. Niemniej, w tym wpisie skupimy się przede wszystkim na domowych sposobach, które zwykle mogą być tańszą i równie prostą w zastosowaniu metodą co środki chemiczne.
Sok z cytryny nadaje się do wielu zarówno pysznych, jak i praktycznych rzeczy. Sposób ten będzie chyba jednym z najprostszych, bo wielu z Was z pewnością ma cytryny w swoich mieszkaniach.
Cały proces polega na wlaniu do wnętrza czajnika dużej ilości soku z cytryny (około jednej szklanki). Teraz należy odczekać około jednej do dwóch godzin. Po całym procesie warto też spróbować wetrzeć połówkę cytryny w ścianki czajnika, dodatkowo usuwając z nich części pozostałego osadu.
Mikstura, którą będziemy musieli sporządzić, składa się tylko z dwóch składników, które najprawdopodobniej również posiadasz u siebie w domu:
Rozcieńcz ocet wodą (proporcje 1:1 lub delikatna przewaga octu) i wlej gotową mieszankę do czajnika. Po wlaniu zawartości włącz czajnik i jednorazowo zagotuj wodę. Po całym procesie odczekaj około godziny.
Ocet ma do siebie to, że działa dość mocno i potrafi dokładnie usuwać osad. Niestety, po wszystkim w czajniku może pozostać nieprzyjemny zapach. Tutaj jednak nie będzie większego problemu. Wystarczy umyć wnętrze czajnika i kilka razy przegotować w nim wodę.
Jest to zdecydowanie mój ulubiony sposób, który zawsze pomaga mi skutecznie usunąć zbędny osad z czajnika.
Kolejnym popularnym sposobem jest mikstura sporządzona z pysznego, słodkiego napoju, jakim jest właśnie Coca-Cola. Tworzy się ją poprzez zmieszanie Coli z wodą.
Wystarczy wlać do czajnika mniej więcej szklankę Coli, dolewając odrobinę wody i włączyć urządzenie, tym samym przegotowując gotowy środek.
Jedliście na obiad ziemniaki? Być może zostały Wam jeszcze jakieś obierki.
One również mogą przydać się przy odkamienianiu czajnika, naprawdę! Cały sposób, analogicznie do poprzednich polega na wypełnieniu czajnika (tym razem obierkami) i przegotowaniu wody. Możesz kilka razy powtórzyć tę czynność. Wówczas prawdopodobnie przyniesie Ci lepsze efekty.
Jeżeli powyższe sposoby nie przyniosły oczekiwanego rezultatu, możesz sięgnąć po coś mocniejszego.
Soda oczyszczona w przypadku odkamieniania czajników sprawdza się wręcz rewelacyjnie.
Sposób polega na wsypaniu do czajnika około dwóch łyżek gotowego proszku i odczekaniu 10-15 minut. Po całym procesie czajnik nie powinien zawierać już osadu.
Po wszystkim ważne będzie jednak dokładne oczyszczenie naszego urządzenia, ponieważ soda podobnie jak ocet wytwarza niezbyt przyjemny i bardzo intensywny zapach.